Hudundersøgelse

Sikker fjernelse af hudkræft

aa11

Vi danskere elsker sol. De fleste nordboere løber hovedkulds ud i den første solplet, sæsonerne vælger at give os – og det er endda selvom temperaturen ikke helt har fuldt trop endnu. Nogle bliver sågar deprimeret, når vinteren kommer, og solen ligeledes trækker sig tilbage og kun viser sig sparsomt. 

Hvis man ikke passer på, kan for meget sol dog være skadeligt for os. Derfor skal man være opmærksom på, at man beskytter sig tilstrækkeligt, så det ikke ender med hudkræft.

Risiko for solforbrænding

Husk solbeskyttelse

I de lange og varme sommertimer, når solen er på sit højeste, er det fristende bare at lægge sig udenfor og således optage så meget lys og varme, som man kan komme til. Mange påskønner og stræber efter den solbrune krop, som også ofte akkompagnerer sommeren. Men det er ikke til at vurdere med det blotte øje, når UV-indekset er højt, og derfor er det vigtigt, at man sørger for at holde sig opdateret på dagens indekstal. På den led kan man sikre sig, at man tager den rette mængde og faktor af solcreme på, inden man begiver sig udenfor. Dog kan det nogle gange være så højt et UV-indeks, at man helst bør holde sig væk fra solen, men det er nu lettere sagt end gjort, og de fleste kan ikke holde sig fra den længeventede varme samt D-vitamin.

Vandoverflader fungerer som spejle

Naturligvis nyder de selv samme mennesker også af en kold dukkert i havet, når solen alligevel bliver for kraftig. Her er det om muligt endnu vigtigere, at man tænker over beskyttelse mod solens stråler. 

Netop i vand er man faktisk ekstra sårbar. Når strålerne rammer vandet, gennemtrænger de ikke blot og gør dig solbrændt under overfladen, de reflekteres også i overfladen, så du får dobbelteksponering. Hvis man så ovenikøbet har glemt at få en vandfast solcreme på, så kan man godt forvente sig en lang nat med en øm og rød krop.

Hudkræft rammer 16.900 danskere om året

I de værste tilfælde kan det for dem, der kontinuerligt udsætter sin krop og sin hud for stærk sol og stærke UV-stråler, føre til kræft i huden. Kræfttypen rammer omkring 16.900 danskere om året, hvilket svarer til 46 om dagen. 

Heldigvis er det en sygdom, de fleste overlever, men fjernelsen af kræften kan stadig resultere i grimme og uheldige ar. Særligt fordi huden er det organ, der er mest synligt for andre mennesker, kan det have stor indvirkning på selvtillid og fremtidig livsværdi. 

Patient efter operation

Mohrs kirurgi

Heldigvis er kræft et område, der flittigt bliver forsket inden for, og hvor der derfor også sker stor og hyppig udvikling. Forskellige behandlingsformer bliver hele tiden effektiviseret. Derfor bliver overlevelsesraten for hudkræftpatienter også konstant forbedret. 

Den bedste og sikreste operationsmetode, når det gælder denne type kræft, hedder Mohrs kirurgi. Her undergår det kræftramte område af huden en lokalbedøvelse, hvorefter det fjernes sammen med et par millimeter hud uden for området med den synlige kræft. Det lag, der operativt er blevet fjernet, undersøges nu i et mikroskop. Hvis prøven viser tegn på sygt væv, fjernes ligeledes endnu et lag. Processen gentages, til man er fuldstændig sikker på, at der ikke er mere kræft tilbage. Herefter går operationspersonalet straks i gang med at lukke hullet i huden plastikkirurgisk. Den hurtige handletid betyder, at det efterfølgende resultat bliver pænt og naturligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *